Sute de credincioși au participat duminică la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Unității Militare 01483 Zalău. Biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența credincioșilor, a cadrelor militare și a mai multor reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.
Potrivit Episcopiei Sălajului, după sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Călin Ianchiș, secretarul eparhial al Episcopiei Caransebeșului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Grigore Vid, protopopul Zalăului.
Aprecieri pentru preotul Ioan Avram
„La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Ioan Avram o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la ridicarea și înfrumusețarea bisericii. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult. La rândul său, Preacucernicul Părinte Ioan Avram a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură”, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Sălajului.
Istoria bisericii din incinta Unității Militare
Datele Episcopiei Sălajului arată că în data de 23 septembrie 1999, în incinta Unității Militare 01483 din Zalău, Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, a sfinţit piatra de temelie a lăcașului de cult, în prezența tuturor cadrelor militare, iar în anul 2000 s-a început construcţia bisericii, cu ajutorul susținut al personalului militar și al tuturor credincioșilor de la parohiile din Zalău şi din din jurul municipiului, care, în cadrul colectelor organizate, au contribuit după voinţă şi după putere. Lucrările de edificare a bisericii au fost finalizate în anul 2005. În anul 1996 Preacucernicul Părinte loan Avram a fost numit preot militar, rămânând în această funcție până în anul 2005, când aceasta a fost desființată, în continuare, Preacucernicia Sa funcţionând ca preot misionar. În perioada de început slujbele religioase au fost oficiate într-o capelă improvizată, iar începând cu anul 2005 în actuala biserică de zid.
Lucrări realizate
„Între anii 2005-2022 s-au realizat mai multe lucrări. În interior lăcașul de cult a fost tencuit și pictat în tehnica frescă, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu mochetă, s-a realizat instalația electrică, s-au montat geamuri, uși de acces, candelabru și aplice pentru iluminat, au fost instalate sistemul de încălzire și cel de sonorizare, Sfânta Masă, iconostasul, tronul arhieresc, strana și scaunele din sfântul altar au fost sculptate în lemn de tei, s-au confecționat două tetrapoade din lemn de tei, scaunele și băncile, precum și mobilierul bisericesc și s-a achiziționat un clopot. În exterior biserica a fost tencuită în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă, s-au montat jgheaburi și burlane, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar placat cu dale de beton, s-au placat cu gresie scările de acces spre biserică, la intrarea în lăcașul de cult a fost ridicată o copertină, pe frontispiciul bisericii a fost aplicată o icoană pictată cu Sfântul Ioan Botezătorul, au fost ridicate o troiță și gardul de împrejmuire a lăcașului de cult, curtea bisericii a fost amenajată și au fost edificate un lumânărar și un grup sanitar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe”, se mai arată în mesajul Episcopiei Sălajului.
Sursa fotografiilor: Episcopia Sălajului
[…] Sute de credincioși au participat duminică la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Unității Militare 01483 Zalău. Biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența credincioșilor, a cadrelor militare și a mai multor reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. Potrivit Episcopiei Sălajului, după sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Călin Ianchiș, secretarul eparhial… Citeste mai mult […]